Moartea lui Osama bin Laden alimenteaza dezbaterea asupra strategiei militare americane in Afganistan. Primii militari americani vor incepe sa paraseasca Afganistanul in timpul verii. Aceasta retragere a fost anuntata de Barack Obama inca din decembrie 2009. In urma cu cateva zile, presedintele american a declarat ca retragerea va fi una "semnificativa", fara a oferi insa detalii suplimentare.
Dezbaterea asupra razboiului din Afganistan se reduce, in esenta, la trei intrebari.
1. Cati soldati ar trebui sa fie retrasi?
2. Cat de repede ar trebui sa se intample acest lucru?
3. Care ar trebui sa fie misiunea celor ramasi?
Potrivit CNN, James M. Lindsay, fost responsabil pe probleme globale si afaceri multilaterale in cadrul Consiliului National de Securitate al SUA, considera ca Barack Obama are trei variante de raspuns la aceste intrebari:
1. Mentinerea strategiei actuale.
Partizanii strategiei actuale considera ca aceasta da rezultate si ca trebuie mentinuta, pentru ca succesele recente sa aiba insemnatate. Retragerea a 10.000-20.000 dintre cei 100.000 de militari americani prezenti in Afganistan ar putea fi justificata. Cu toate acestea, misiunea ar trebui sa ramana axata impotriva insurgentilor talibani. Trupele americane ar trebui sa continue instruirea armatei afgane si sa creeze un spatiu politic prielnic pentru ca guvernul afgan sa prinda radacini. Mentinerea strategiei actuale ar ajuta Statele Unite sa isi consolideze relatiile cu alte guverne din regiune.
2. Reducerea considerabila a operatiunii si reorientarea misiunii catre una contra-terorism.
Detractorii razboiului din Afganistan sunt de parere ca succesele trupelor americane nu sunt reale sau, cel putin, nu sunt durabile si nu merita costurile. Acestia considera ca misiunea SUA in Afganistan ar trebui redusa s