Şapte icoane pictate pe sticlă deţinute de Muzeul Naţional al Unirii au fost clasate de Ministerul Culturii şi Cultelor în categoria „Tezaur“. Icoanele picate de familia de zugravi Prodan şi deţinute de Muzeul Unirii au devenit bunuri de importanţă universală.
Icoanele au fost pictate în perioada cuprinsă între a doua jumătate a secolului XIX şi începutul secolului XX. Obiectele de patrimoniu poartă semnătura celebrei familii de zugravi Prodan care a activat în centrul din Maierii Bălgradului, actualul cartier Maieri din Alba Iulia.
Opera iconarilor din Maierii Bălgradului
În viziunea specialiştilor, cele şapte icoane clasate în categoria „Tezaur“ se remarcă prin ingeniozitatea combinării culorilor, farmecul desenului şi ineditul temelor abordate.
Icoană din categoria „Tezaur“
„Icoanele pictate în centrul din Maierii Bălgradului se remarcă printr-un colorit artistic deosebit. Sunt realizate în cel mai pur stil artistic, de multe ori umbrele depăşesc conturul. Toate abordează o tematică creştină, care uneori preia modelul catoloic. Majoritatea scenelor reprezentate sunt inspirate din ritul tradiţional, cel ortodox“, a explicat Ana Dumitran, cercetător la Muzeul Unirii Din Alba Iulia.
Icoană din categoria „Tezaur“
„Practic cele şapte icoane clasate de Ministerul Culturii şi Cultelor în categoria «Tezaur» sunt considerate din acest moment, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate. Pentru Muzeul Naţional al Unirii este un plus de valoare. Cu alte cuvinte zestrea culturala a judeţului Alba este mai bogată “, a precizat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii.
Icoană din categoria „Tezaur“
Alte 14 icoane pictate între 1847 şi 1916 tot de familia de zugravi din Maierii Bălgradului au fost clasate de Ministerul Culturii în categoria „fond naţional“. Acest lucru î