Dosarul, tot plimbat între instanţe şi parchete, are ca termen de
prescripţie anul 2012
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie dă publicităţii lista victimelor de la Braşov ale Revoluţiei din Decembrie 89. Asta odată cu decizia ca ancheta penală să treacă de la procurorii militari la cei civili. Totul, după 22 de ani de la comiterea faptelor.
Faptele din decembrie 1989, au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri, spun procurorii Parchetului General, care după 22 de ani de la comiterea faptelor, au primit dosarul. Anchetatorii militari şi-au declarat competenţa.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş (foto), consideră că din 2007, când dosarul Revoluţiei a fost împărţit printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie într-o parte civilă şi una militară, cercetările au stagnat. „Firesc ar fi ca acest dosar să se reunească prin conexare, militar şi civil, şi să se continue cercetările până la intrarea termenului de prescripţie, care va fi anul viitor”, spus Mărieş, care consideră că inactivitatea procurorilor din ultimii ani se poate justifica tocmai prin apropierea termenului de prescripţie. De partea cealaltă, Parchetul General, precizează într-un comunicat de presă, că „în urma cercetărilor efectuate în cauzele privind infracţiunile comise în contextul respectivelor evenimente au fost trimişi în judecată 248 de inculpaţi”, se arată în comunicatul de presă Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi comunicat, procurorii Parchetului General precizează că pentru judeţul Braşov, numărul persoanelor reţinute se ridică la 57. Raportat la locul unde s-au înregistrat victime spun anchetatorii, situaţia de fapt din dosarul deschis în 1990, indică pentru judeţul Braşov 65 de morţi, 163 de răniţi prin împuşcare şi o persoană vătămată în alt mod decât prin