Artizanii „revoluţiei eşuate“ din 14 decembrie 1989 de la Iaşi s-au aliniat, fără intenţie, conspiraţiei sovietice împotriva regimului dictatorial al familiei Ceauşescu . Turişti sovietici, conspiraţii revoluţionare şi represiune – acestea sunt ingredientele eşecului revoluţiei din capitala Moldovei.
Ziua de 14 decembrie 1989 de la Iaşi, unde a fost pueril orchestrat începutul Revoluţiei române, contrazice teza revoluţiei spontane, cultivată asiduu în România de tranziţie. În capitala Moldovei, „revoluţia" s-a terminat înainte de a începe, cu adevărat, în celelalte oraşe din ţară. „Revoluţia eşuată" de la Iaşi a fost înăbuşită din faşă, iar organizatorii ei - închişi în beciurile Securităţii. Forţele de represiune concentrate în Piaţa Unirii, locul unde urma să fie organizat un miting de protest împotriva regimului, au reuşit să se mobilizeze perfect şi să dejoace planurile unor conspiraţionişti care aveau exerciţiul revoltei mai mult din cărţile de istorie sau de la Radio Europa Liberă.
Cassian Spiridon: „România devenise o uriaşă închisoare“
Vin „turiştii"!
Coordonaţi de economistul Ştefan Prutianu şi organizaţi într-o grupare ce purta numele de Frontul Popular Român, o mână de intelectuali din dulcele târg al Ieşilor a fost aproape să treacă în contul oraşului de pe râul Nicolina, după Revoluţia de la 1848 şi Unirea Mică, încă o bornă a istoriei românilor. Planul lor a fost însă descoperit de Securitate, care le supraveghea fiecare mişcare, iar mitingul anticeauşist n-a mai avut loc. Mai mult, cei care voiau să aducă democraţie României au fost prinşi şi încarceraţi. Au revăzut lumina zilei după 22 decembrie, când, fără să ştie de ce sau cum, se aflau într-o ţară liberă. „Aveam sentimentul că voi fi arestat şi deja purtam şosete groase şi izmene. Mă încălţasem cu cele mai bune cizme, de altfel am stat încălţat cu ele nouă zile la puşcă