ediul guvernamental are si va avea mereu bani, iar o utilizare corecta a acestora poate asigura un echilibru intre perioadele de crestere economica si cele de recesiune. Scopul este acela de a oferi o stabilitate macroeconomica, ce permite cresterea sanatoasa a nivelului de trai si combaterea eficienta a efectelor perioadelor de criza. In acest articol fac o analiza a evolutiei mediului economic si social din ultimii 10 ani, care este utila pentru a intelege mai bine efectele masurilor economice si fiscale, astfel incat sa initiem pe viitor politici publice mai bune. De asemenea, vom putea trage mai usor concluzii, identifica greseli si anticipa evolutiile viitoare ale societatii romanesti.
Este important de stiut ca firmele romanesti au inceput sa apeleze la credite bancare intr-un ritm mai alert incepand cu anul 2002. In acel an 19.75% din numarul firmelor care activau in tara noastra aveau credite pentru investitii la banci, procentul marindu-se la 29.7% in anul 2005 si la 37.29% in anul 2009, cand Romania a fost lovita de criza economica si financiara. Asadar, aproximativ 500,000 de firme au intrat in criza cu datorii la banci.
Dinamica inmatricularilor de firme in ultimii zece ani a fost oarecum constanta. Societati noi s-au infiintat atat in perioadele de expansiune economica, atunci cand cererea a crescut, cat si in perioadele de recesiune. Oamenii decid sa-si infiinteze firme in perioade de criza deoarece nu mai gasesc un loc de munca, nu le mai convine salariul mic raportat la numarul de ore lucrate, sau pur si simplu nu au alta alternativa. Asadar, media anuala a inmatricularilor a fost de aproximativ 136,000 de firme (SRL, SA, SCA, SCS, SNC si filiale). In anul 2009 s-au inmatriculat aproximativ 116,000 de firme iar in anul 2010 aproximativ 123,000. Dinamica radierilor insa este mult mai sensibila la fluctuatiile economice. Daca in anii 20