Înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor de interne din mai multe state membre UE, programată joi, 12 mai, în care se va discuta despre imigraţia ilegală din ţările nord africane, Germania a declarat că este împotriva atitudinii "fiecare face ce vrea" în ceea ce priveşte controalele la frontieră, potrivit euobserver.
Ministrul de interne german, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-o conferinţă de presă că actualele reguli sunt prea vagi şi că permit unor state, cum ar fi Franţa, să interpreteze aşa cum doresc termenul de siguranţă publică şi reintroducere a controalelor la graniţă.
În ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei în zona graniţelor libere, Friedrich a spus că „ar fi mai uşor să le acceptăm ca membre" dacă în actele normative ale regulilor Schengen ar fi introdusă o clauză care ar putea permite suspendarea temporară a unei ţări din acest spaţiu, dacă nu reuşeşte să îşi securizeze graniţele.
Diplomaţii UE au declarat că acest argument „are sens" şi că aderarea la spaţiul Schengen a celor două state, România şi Bulgaria, trebuie făcută în acelaşi timp şi cu o întărire a legislativului. „Ar fi mult mai simplu să vindem publicului aderarea celor două state, dacă regulile de aderare vor fi consolidate."
Cele două state, care au intrat în Uniunea Europeană în 2007, încă mai au de lucru în convingerea celorlalte state membre că şi-au rezolvat problemele de corupţie şi crimă organizată, două elemente care au făcut parte din planul de aderare la spaţiul Schengen în luna martie.
În decembrie 2010, o scrisoare comună semnată de Germania şi Franţa au pus capăt speranţelor de aderare la Schengen pentru România şi Bulgaria. Parisul şi Berlinul au spus atunci că aderarea celor două state este prematură.
Următorul raport al comisiei UE cu privire la lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate este programat să iasă în