În romanul \"După amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng\", tema erotică este o pistă falsă, adevăratul subiect fiind distrugerea identităţii individuale în comunism.
"După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng", un dublu roman, cu o structură narativă nemaiîntâlnită în literatura românească (ce cuprinde două registre diferite plasate pe aceeaşi pagină, cu intersecţii imprevizibile care sunt elucidate la final) a fost lansat, ieri, la Librăria Dalles din Bucureşti. Dublul roman, semnat de Eugen Şerbănescu, a apărut la Editura Polirom, colecţia "Hors Collection". În cadrul evenimentului moderat de Oana Boca, au luat cuvântul Dan Cristea, Stelian Tănase şi Florin Tudose. Romanele pot fi citite separat sau concomitent.
"Un dublu roman existenţial, în care tema erotică este o pistă falsă, adevărata temă de fond fiind ambivalenţa existenţială a unui popor ieşit dintr-o lungă perioadă de comunism, o rânduire care este bazată pe distrugerea sistematică a identităţii individuale", a declarat Eugen Şerbănescu, autorulul romanului, într-un interviu acordat EVZ.
"Este adevărat că în urmă cu câţiva ani a apărut o carte de-a mea care avea o parte din acest titlu, dar romanul nu este o reeditare, aşa cum au suspectat unii observatori, pe lângă confesiunea eroinei care au fost rescrise, romanul conţine şi 16 eseuri politico-istorice, despre evoluţia şi fracturile mentalului românesc de la război şi până astăzi, din această jucstapunere de planuri, confesiunea erotică vs analiza politico-istorică a rezultat o carte nouă în care partea erotică este plasată deja în planul doi, deoarece aceasta este o carte politică", a continuat Eugen Şerbănescu.
EVZ: Ce aduce nou romanul "După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng" în literatura română?
Eugen Şerbănescu: Aparent, nu există nicio legătură între erotism şi po