Administratorul activelor de 4 miliarde de euro nu a ezitat să se lupte cu statul român, cel care l-a angajat, dacă interesele lor nu au fost comune. Sursa: CODRIN PRISECARU
Autorităţile române sunt presate de FMI să aducă manageri din sectorul privat la unele dintre marile companii deţinute.
Deocamdată, singurul exemplu pe care îl avem în România despre ce înseamnă management privat la o societate de stat ar fi dat de Franklin Templeton, care în septembrie 2010 a preluat în administrare Fondul Proprietatea (FP), cu active de 4 miliarde euro şi unde Ministerul Finanţelor încă mai deţine 36,8% din acţiuni.
Franklin Templeton (FT) administrează active în valoare de peste 670 miliarde dolari, la nivel global, având peste 60 de ani experienţă în domeniu.
Planuri divergente
Ce a făcut de la preluarea mandatului de administrator? Reprezentanţii FT spun că, în primul rând, au reuşit să listeze Fondul la BVB într-un timp foarte scurt, de 3 luni de la preluarea mandatului, "ceea ce managementul precedent nu a reuşit".
Preţul acţiunilor FP a crescut cu 20% după listare faţă de preţul mediu la care se realizau tranzacţiile pe piaţa gri înainte de listare (25 ianuarie). În plus, Fondul a atras un număr semnificativ de investitori. De exemplu, acum există 125 de investitori instituţionali străini, care deţin 20,4% din capitalul social al Fondului (faţă de 13,6%, înaintea listării).
Totodată, compania de management nu a ezitat să atace în instanţă deciziile luate de Ministerul Economiei, ca acţionar majoritar la unele dintre cele mai importante companii din portofoliul Fondului. Un exemplu este decizia ca Romgaz să doneze bani la stat. De asemenea, "o realizare majoră", spune FT, a fost aceea de a bloca proiectul guvernului de a înfiinţa cei doi "campioni energetici", planul alternativ al FT fiind lis