30% dintre români au probleme din cauza colesterolului scăpat de sub control. Micul dejun şi anumite alimente consumate zilnic îi pot ajuta să-şi revină. Sursa: SHUTTERSTOCK
Problemele legate de un nivel prea mare al colesterolului fac parte din viaţa a 30% dintre români. În principal e vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, cei mai afectaţi fiind bărbaţii (60% dintre cazuri).
"Este alarmant faptul că, în ultima perioadă, astfel de probleme au ajuns să fie prezente şi în rândul adolescenţilor. Problemele legate de colesterol sunt în creştere constantă în rândul populaţiei, din cauza alimentaţiei defectuoase, a lipsei de mişcare şi a stresului", spune medicul Răzvan Alexandru.
Medicii oferă un mic ghid al alimentaţiei sănătoase, cu accent pe "armele" ce pot regla nivelul colesterolului.
Cum luăm forma frigiderului din cauza meselor târzii
Marile probleme de sănătate ale românilor vin din noile obiceiuri de viaţă.
"Micul dejun în general este absent din viaţa noastră. Plecăm la serviciu fără să mâncăm, ne bem cafeaua şi fumăm la volan, pe stomacul gol, în drumul spre birou. Odată ajunşi la serviciu, ne luăm cu treaba, iar undeva în jurul orei 16.00 ni se face foame şi o tratăm cu dulciuri. Seara ajungem acasă, lihniţi de foame, intrăm în figider şi luăm forma lui", explică, pe scurt, nutriţionistul Lygia Alexandrescu stilul care a ajuns să domine viaţa multor români.
Ca să nu se ajungă la probleme severe de sănătate trebuie rezolvat în primul rând săritul peste mese, spune specialista.
O dietă echilibrată înseamnă trei mese şi două gustări pe zi, fără a fi vorba despre îmbuibare cu ceea ce consideră majoritatea românilor că înseamnă o masă sănătoasă - prăjeli, semipreparate, mezeluri şi deserturi dulci care au un termen de valabilitate foarte lung. @N_