Antrenoarea echipei naţionale de fotbal feminin a României a explicat de ce nivelul campionatului intern este slab şi de ce „tricolorele“ nu fac performanţă
Fotbalul feminin din România îşi desfăşoară activitatea într-un oarecare anonimat. Fetele din Liga I, care are 12 echipe, joacă de plăcere, nu pozează în ipostaze sexy în reviste, iar campioana nu primeşte decât medalii. În plus, la meciuri asistă puţini spectatori.
Prezentă la Craiova, cu prilejul unui meci din Liga I de fotbal feminin, Maria Delicoiu, antrenoarea naţionalei feminine de fotbal feminin a României, senioare, a vorbit despre situaţia sportului-rege practicat de femei.
Din cele 4 milioane de femei care, conform statisticilor, joacă fotbal în mod organizat, în cluburi, în România există aproape 400 de jucătoare legitimate. „Suntem pe locurile codaşe la număr de jucătoare legitimate şi nici nu ştim dacă toate acestea joacă. În străinătate sunt vreo 6.000 - 7.000 de fete care practică fotbalul“, a spus „doamna Mica“, aşa cum îi spun fetele antrenoarei de la lot. Principalele probleme ale fotbalului feminin românesc sunt aria restrânsă de selecţie şi lipsa banilor. Maria Delicoiu a vorbit despre ele, făcând paralelă cu perioada în care era jucătoare: „După ‘90 a fost bine. Erau multe echipe de fotbal feminin. Existau multe întreprinderi pentru femei şi directori cărora le plăcea foarte mult fotbalul feminin. Pentru noi, fotbalul era şi o modalitate de a scăpa de serviciu. Ne duceam mai puţin la muncă, apoi plecam la antrenament. La meciuri venea lume multă“.
„Vorbesc încontinuu
la telefon“
Antrenoarea spune că tinerele nu mai fac sport: „Acum, fetele au alte preocupări, calculatoare, telefoane, cluburi. Se distrează mai mult decât ne distram noi şi nu mai sunt preocupate de sport. Au sute de minute gratuite şi vorbesc la telefon aproape încontinuu. Mă înt