În viitorul apropiat, speranţa de viaţă a oamenilor va ajunge la 100 de ani. Nu este vorba de o utopie, specialiştii în genetică aducând argumente concrete în acest sens. Trebuie precizat, din start, că media de viaţă a locuitorilor planetei este dublă acum faţă de anul 1800.
Nu este un secret pentru nimeni că în ultimii 70 de ani condiţiile de viaţă au cunoscut o îmbunătăţire uriaşă, lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte evoluţia medicinei şi a farmaceuticii. Ce-i drept, în continuare există boli incurabile, poluarea se află în creştere, stresul este tot mai mare, dar cu toate acestea mortalitatea la persoanele peste 50 de ani a scăzut simţitor. Profesorul Tom Kirkwood, de la Institutul de Sănătate din Newcastle, a dat recent publicităţii un studiu, în care, printre altele, se vorbea de faptul că speranţa de viaţă este în continuă creştere, în medie cu doi ani la fiecare deceniu. Conform studiilor efectuate de oameni de ştiinţă s-a ajuns la concluzia că trupul uman este o "uzină" aflată în plin proces de evoluţie şi auto-regenerare, acest lucru fiind vizibil de la o generaţie la alta. Cercetările geneticienilor nu contrazic, cel puţin în primă fază, nici ceea ce apare în cartea de căpătâi a Creştinătăţii, Biblia. În Facerea, Capitolul 6:3, sunt scrise următoarele: "Dar Domnul Dumnezeu a zis: < Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută două-zeci de ani! >".
Revenind la calculul profesorului Kirkwood, la care cuplăm şi cifrele concrete extrase din statistici se poa-te vedea că în următorul veac, speranţa de viaţă în multe state dezvoltate va depăşi 100 de ani. În acest moment, topul longevităţii este dominat de următoarele ţări: Japonia - o medie de 82,6 ani; Islanda - 81,8 ani; Elvetia - 81,7 ani; Australia - 81,2 ani; Spania - 80,9 ani; Suedia - 80,9 ani; Israel - 80,7 ani; Fra