Manifestarile Statului la nivelul politic-strategic sau prescriptiv-legislativ, atat prin mai multe masuri, cat si prin lipsa acestora, a devenit in ultima perioada un element important de influenta a valorii unei companii, chiar daca multi cred ca inca mai poate fi ignorat politicul, a declarat Cristina Filip, partener al casei de avocatura PeliFilip.
“Desi exista dintotdeauna, aria, vizibilitatea si constientizarea implicarii Statului in economie au crescut pe fondul recentei crize financiare”, a explicat Cristina Filip, in cadrul conferintei M&A Outlook 2011, organizata de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Enterprise Investors, PeliFilip si Ernst&Young Romania.
Paradoxal insa, “impactul” implicarii Statului este deja recunoscut ca fiind cel mai important. Acesta este plasat chiar inaintea consumatorului prin “eficienta” in a confirma, spori sau a distruge valoarea de piata in domenii de activitate plasate in mod constant in topul cresterii economice, respectiv, al investitiilor si atractivitatii tranzactionale.
“Astfel, prescriptiile si reglementarile, precum si procedurile de implementare au o relevanta determinanta si ocupa prima pozitie ca si factori de risc sau oportunitate pentru domeniile de asistenta si serviciile medicale, dezvoltare, securitate si eficienta energetica sau servicii financiare”, a explicat Filip.
De exemplu, in sectorul medical, legile care scot din functiune facilitati medicale virtuale ar putea sa aiba efecte pozitive, in sensul de curatare a terenului. In acelasi timp, este nevoie de mai multa claritate, standarde diferite si mult mai clare.
Ca si in alte state, sistemul medical romanesc are o crestere pregananta si cu un potential imens, a remarcat Cristina Filip.
“In energie, interventia Statului se manifesta prin lipsa de claritate, de strategii de dezvoltare si ipotezele de soc ce au aparu