Clinica de recuperare „Acasă“ din Zalău, cunoscută ca una dintre cele mai bune din ţară, nu primeşte bani nici măcar să-şi acopere întreaga capacitate de paturi şi de servicii. Ea a fost clasificată în ultima categorie şi a primit minimum de stele: cinci.
Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Sălaj, Claudiu Bîrsan, spune că spitalele teritoriale care tratează pacienţi şi din alte zone decât judeţul în care funcţionează primesc de la Casa Naţională de Sănătate mai mulţi bani. Clinica de recuperare „Acasă“ nu primeşte bani nici măcar cât să-şi acopere întreaga capacitate de paturi şi de servicii, cu toate că mii de pacienţi îi aşteaptă la uşă.
Bani mai puţini
Centrul de recuperare „Acasă“ are o capacitate de 120 de pacienţi pe lună, dar funcţionează cu 105. Aceasta în condiţiile în care numărul de pacienţi înscrişi pe listele de aşteptare se apropie de 2000 şi creşte zilnic. „Nu ştiu din iunie cum va fi. Bugetul va fi probabil şi mai mic, deoarece clinica «Acasă» va fi clasificată în ultima categorie, a cincea. În orice caz, va primi bani mai puţini decât alte spitale. Şi, probabil, de la 1 iunie, banii vor fi şi mai puţini, deoarece «Centrul Acasă» va fi clasificat în ultima categorie“, spune Claudiu Bîrsan. Preşedintele CJAS a mai spus că, ţinând seama de faptul că centrul nu tratează numai pacienţi de pe plan local şi că aici vin oameni din toată ţara, atraşi de rezultatele bune, anul trecut a depus nişte diligenţe, iar clinica a primit o suplimentare de fonduri. „Vom încerca şi anul acesta. Vom vedea. Nici un spital nu funcţionează la capacitate maximă”, explică Bîrsan.
„Nu este corect, dar asta este“
Potrivit afirmaţiilor directorului administrativ al Centrului Acasă, Leontin Băbţan, categoria a cincea de clasificare a spitalelor, pe care a conducerea centrului a propus-o, este şi singura în care se poate înc