Andrei Bacalu, în 1969. A părăsit forţat Televiziunea Română în 1983, iar în 1985 a plecat definitiv din ţară. Astăzi trăieşte în Israel Nu am putea încheia această ediţie de colecţie fără să amintim de experienţa spaţială a lui Andrei Bacalu, medic şi jurnalist român, cel care a fost pentru noi toţi vocea primei aselenizări şi un incontestabil martor avizat al evoluţiei tehnico-ştiinţifice din ultimele câteva decenii.
O minte sclipitoare, un autodidact cu ale cărui plurivalenţe v-aţi obişnuit deja de o bună bucată de vreme, Andrei Bacalu, medic, jurnalist şi autor al mai multor lucrări de seamă, ne-a acordat recent un interviu referitor la prima aselenizare.
Ceauşescu, interesat de programul spaţial
"Prezenţa mea în studioul 4 al TVR, în acea zi de iulie 1969, a fost rodul hazardului. Eram pe atunci medic la Topoloveni şi mă ocupam şi de traduceri simultane de filme la vizionările protipendadei comuniste, mai apoi la congrese ştiinţifice. La o filmare a televiziunii am cunoscut o reporteră care m-a invitat să colaborez la tv şi, din vorbă în vorbă, am ajuns la lansarea lui Apollo 11", şi-a început Andrei Bacalu povestirea despre experienţa de neuitat a celor trei membri ai echipajului care aveau "să fie primii pământeni care păşeau pe Lună".
Republica Socialistă România a fost singura ţară din fostul "lagăr comunist" care a transmis în direct aselenizarea primului echipaj uman pe Lună, dar, în ciuda acestui lucru, nu s-a bucurat de un tratament preferenţial acordat de americani în plin război rece. "Transmisia evenimentului era la dispoziţia întregii Planete şi nimeni nu solicita drepturi de difuzare. Decizia a fost exclusiv a României, care, de altfel, transmisese şi cele trei misiuni anterioare din programul Apollo (8, 9 şi 10). Eram în plină perioadă de «deschidere» spre Occident, cel puţin aşa părea. (...) Nic