La şase ani de la privatizare Petrom (SNP) rămâne cea mai profitabilă achiziţie a grupului austriac OMV, având de departe cea mai mare contribuţie la profitul operaţional al grupului dintre operaţiunile externe.
În primul trimestru, Petrom a contribuit cu 35% la profitul operaţional (EBIT) al OMV, deşi la nivel de afaceri ponderea a scăzut la 15%, ca urmare a achiziţiei de către austrieci a companiei turceşti Petrol Ofisi de la grupul Dogan pentru circa un miliard de euro în octombrie 2010. Petrol Ofisi, care deţine o cotă de 37% pe piaţa de distribuţie a carburanţilor din Turcia, a contribuit în primul trimestru cu doar 8 mil. euro la profitul operaţional al OMV, adică circa 1%.
OMV a preluat controlul Petrom în 2004, plătind statului român 690 mil. euro pentru 33% din acţiuni şi majorându-şi participaţia la 51% în urma unei majorări de capital de circa 850 mil. euro (bani care au intrat în companie).
Petrom este principalul activ al OMV pe segmentul de explorare şi producţie (E&P), care este cel mai profitabil în prezent datorită creşterii puternice a preţului petrolului. În primul trimestru producţia de ţiţei şi gaze a Petrom a reprezentat 61% din producţia totală a OMV, în creştere faţă de anul trecut, în condiţiile în care conflictele din Libia şi Yemen au afectat operaţiunile OMV în aceste ţări. La nivel de rezerve de ţiţei Petrom deţine de asemenea circa 60% din rezervele OMV.
De altfel, OMV a arătat clar că principalul lor interes în România este producţia de ţiţei, segment către care s-au îndreptat cele mai mari investiţii în ultimii ani, în timp ce pe partea de rafinare austriecii şi-au redus investiţiile şi au închis rafinăria Arpechim.
În acest context, multe dintre întrebările adresate ieri de analiştii băncilor străine CFO-ului OMV David Davies în cadrul teleconferinţei ocazionate de prezentarea rezultatelor la trei luni s