Depresia este o boală care afectează cu precădere femeile, spun psihologii. Cu toate acestea, în ultimii ani, numărul bărbaţilor care se confruntă cu această afecţiune este în continuă creştere, după cum arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Emory din Atlanta şi citat de site-ul healthland.time.com.
Specialiştii susţin că acest fenomen a apărut din cauza crizei economice. "Bărbaţii acordă şi în prezent multă importanţă rolului lor de şef de familie. Ei vor să-şi întreţină familia din punct de vedere financiar şi să-şi protejeze căminul", spune dr Boadie Dunlop, coordonatorul cercetării.
Stările de anxietate sunt provocate de faptul că tot mai mulţi băbaţi rămân fără slujbe şi ajung să fie întreţinuţi de partenerele lor. "Mulţi bărbaţi se tem că vor fi în situaţia în care se găseau multe femei, înainte, prinse în căsnicie, fără vreun viitor profesional", precizează dr. Dunlop.
În plus, un studiu anterior, realizat de experţii de la Centrul de Control şi Prevenţie al Bolilor din Statele Unite ale Americii, arăta că în perioada de recesiune numărul sinuciderilor a atins cote ridicate.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat numărul sinuciderilor în perioada 1928 - 2007. Astfel, experţii au constatat că rata sinuciderilor "explodează" în perioadele de instabilitate economică, precum criza uleiului din 1970 şi recesiunea din 1980. De asemenea, experţii au constatat că numărul persoanelor care îşi iau viaţa scade în perioadele de stabilitate economică, aşa cum s-a întâmplat în perioada 1991-2001.
Potrivit studiului, în anul 2007 s-au înregistrat, numai în Statele Unite ale Americii, 34.598 de sinucideri. Specialiştii precizează că cea mai mare rată a sinuciderilor s-a înregistrat în perioada 1929 - 1930, cunoscută sub numele de Marea criză economică, când rata sinuciderilor era de 22 de persoane la