Peste 30 de producători din Alba au pe tarabe legume, brânzeturi, produsele de panificaţie, apicultură şi preparatele din carne.Vizitatorii pot gusta la târg din produsele tradiţionale specifice diferitelor zone ale judeţului după reţete păstrate din generaţie în generaţie. Târgul este deschis astăzi şi mâine între orele 10.00 şi 18.00.
Arii celebre de operă, interpretate de artişti din Cluj, pentru vizitatorii târgului „Gustos de Alba“ (VIDEO FOTO)
Cea de-a doua ediţie a Târgului „Gustos“ de Alba are loc la pavilionul expoziţional din cartierul Cetate.
Pe lângă produsele ce se găsesc la tarabe, vizitatorii pot gusta o serie de preparate culinare făcute după reţete păstrate din generaţie în generaţie.
„Am organizat acest târg din dorinţa de a promova produsele alimentare realizate în judeţul Alba, dar şi tradiţia culinară deosebit de valoroasă a acestor locuri. Programul este foarte variat şi Alba va deveni, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Preparate tradiţionale
Mielul la ceaun, tocănita de viţel, sărmăluţe cu varza acra, înturnatul de cărări şi balmoşul sunt dor câteva din preparatele cu care au venit la târg producătorii din Alba.
Buciumanii au făcut pentru cei prezenţi la târg tocană la ceaun cu balmoş. „Tocana este făcută cu carne de porc, mirodenii şi smântână după o reţetă păstrată în familie. Se serveşte cu balmoş. Secretul este ca la final untul să dea deasupra“, a spus Viorica Colda, de 57 de ani de la Bucium.
Mielul la ceaun a fost preparat de un cioban venit de la Ciugud. „E o reţetă care se face de ciobani la stână. Pe lângă mieluţul fraged se pun condimentele şi mirodeniile tradiţionale, ceapă, usturoi. Restul ingredientelor sunt sectrete“, a spus Ilie Hulea, de 43 de ani.