Peste 20 de instituţii din Bucureşti îşi deschid porţile mâine seară pentru o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor. Pentru cei care vor senzaţii tari, un nou obiectiv şi-a făcut loc în program: Cimitirul Bellu O premieră a ediţiei a şaptea este includerea în circuitul muzeelor a Cimitirului Bellu sau „grădina cu suflete", cum a fost numită de organizatori, ce va putea fi vizitat sâmbătă între orele 20.00 - 02.00.
„Colecţia Muzeului Bellu este impresionantă, sunt monumente funerare, ansambluri statuare realizate de mari sculptori ai istoriei artei româneşti. Ar fi trebuit de mult valorificat în acest sens", explică Dragoş Neamu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor, într-un interviu acordat românialibera.ro.
Muzeu, pe modelul Pere Lachaise
„Practic, Muzeul Bellu şi ce se va întâmpla în timpul Nopţii Muzeelor va fi sub forma unui circuit ghidat, care te va orienta exact acolo unde trebuie şi acolo unde poţi descoperi cu adevărat acele monumente funerare absolut superbe.
Cimitirul Bellu are o anumită parcelerare tematică- aleea artiştilor, a scriitorilor- care sunt cumva departe de lucrurile inestetice sau de monstruozităţile cu termopane", mai spune Neamu.
Potrivit preşedintelui Reţelei Naţionale a Muzeelor se încearcă pe viitor o transformare a unei părţi din cimitirul Bellu în muzeu, pe modelul celebrului Pere Lachaise:
„A existat o negociere în care Reţeaua le-a explicat cum să-şi facă muzeul. Le-am sugerat chiar să existe o strategie în care să apară concret şi punctual anumite zone pe care tu le-ai pentru prezentare şi să le transformi în atracţii, astfel încât să nu ai amintiri neplăcute sau memorii triste privind starea de conservare. Am vrut să-l introducem în circuit, tocmai pentru a transmite un mesaj subliminal, un mesaj de viitor care să stârnească interesul publicului.
Unii spun pe forumuri că l-ar vizita dar n