Două proiecte comune, ale Universităţii din Oradea (UO) şi Universităţii din Debreţin, au primit finanţare europeană. Unul vizează implementarea unui sistem de telefonie, prin care să se poată apela orice post telefonic din cele două universităţi utilizând numere de interior, şi internet wireless în campus. Al doilea proiect presuspune un studio radio şi unul de televiziune.
O delegaţie maghiară, formată din reprezentanţi ai Universităţii din Debreţin şi ai unei firme de consultanţă din Budapesta, a vizitat săptămâna aceasta Universitatea din Oradea. Scopul vizitei a fost acela de a înmâna conducerii Universităţii din Oradea cele două proiecte de cooperare transfrontalieră care au primit finanţare şi urmează să fie derulate din acest an.
Telefonie de ultimă generaţie
Este vorba despre un proiect în valoare totală de peste 1.000.000 de euro, din care universităţii orădene îi revin aproximativ 500.000 euro. „Acest proiect îşi propune să implementeze la nivel de universitate un sistem de telefonie de ultimă generaţie, bazată pe tehnologia VOIP (Voice over IP), şi să interconecteze sistemele de telefonie ale celor două universităţi, astfel încât să se poată apela orice post telefonic din cele două universităţi utilizând numere de interior. Se va construi un sistem wireless în universitate şi se vor interconecta sistemele wireless ale celor două universităţi, prin sistemul internaţional EDUROAM", a spus Olimpia Popoviciu, şef birou Comunicare, la UO. De asemenea, se va moderniza infrastructura de comunicaţii date a universităţii.
Radio şi TV
Al doilea proiect are o valoare de circa 320.000 de euro, din care universităţii orădene îi revin jumătate. Se vor construi un studio radio şi unul de televiziune, cu posibilitatea emiterii programelor acestora pe intranet şi internet. În plus, se va construi un studio mobil cu ajutorul caruia