Aproape 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc şi anul acesta "Noaptea muzeelor". Un eveniment în care timp de o noapte muzeele rămân deschise pentru vizitatori. Aproximativ 70 de muzee din România îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă noapte. În Bucureşti evenimentul are o amploare deosebită: participă peste 20 de instituţii.
În Noaptea Muzeelor se poate face turul muzeelor bucureştene care îşi asteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive.
În afară de muzee, s-au alăturat evenimentului şi alte instituţii: galerii, fundaţii, Arhivele Naţionale sau Biblioteca Centrală Universitară, care oferă acces liber la expoziţiile pe care le găzduiesc. Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu spune că alături de Muzeul Antipa vrea să îi atragă pe vizitatori într-un aşa-numit "muzeu labirint".
"Miza noastră la Noaptea muzeelor este proiectul "Muzeul labirint" este realizat împreună cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". Este un proiect pe care l-am amplasat în Piaţa George Enescu, lângă Ateneu. Proiectul are un subtitlu "Rânduiala Vieţii" pentru că vorbin despre viaţa noastră a oamenilor şi în special despre viaţa tradiţională românească. Vor fi filme şi imagini fotografice a explicat la RFI directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, în cadrul emisiunii Zebra.
Bucureştenii pot merge şi la concerte.
Vor cânta formaţia Trei Parale, Norzeatic şi Khidja, Avant'n'Gard, formaţia Pontice cu un concert de muzică medievală, formaţia Anton Pann.
Arhivele Naţionale vor organiza expoziţia cu tema "Reţete culinare şi meniuri". Sunt descrise sortimente de pâine şi produse de panificaţie, dulciuri rafinate şi savant denumite, mai ales produsele de ciocolată ale Casei Capşa.
"Toate acestea completează imaginea unei gastronomii româneşt