Asociaţia Amnesty International îşi publică vineri, 13 mai, raportul anual pe 2010 privind situaţia drepturilor omului în lume. O lucrare de referinţă, de peste patru sute de pagini, în care 157 de ţări şi teritorii de pe mapamond sunt analizate în detaliu. Printre ele se află România, Republica Moldova şi Franţa.
Trei pagini consacrate României, toate axate practic pe o singură temă: chestiunea rromilor. "Victime ale stereotipurilor rasiste, rromii au fost în continuare în 2010 ţinta unor discriminări în materie de acces la învăţământ, la locuinţe sau locuri de muncă", se poate citi în preambulul capitolului consacrat României.
"Mai mulţi înalţi oficiali guvernamentali au făcut din nou comentarii rasiste şi discriminatorii", insistă raportul Amnesty International. Sunt citaţi în particular Theodor Baconschi, "ministru român de Externe, care a făcut legătura între criminalitate şi comunitatea romă", dar şi intervenţia din Slovenia a preşedintelui român, ocazie cu care "Traian Băsescu nu a ezitat să-i califice pe rromi drept delincvenţi, oameni greu de integrat şi nedoritori să muncească".
Apărătorii drepturilor omului evocă apoi cazuri precise de discriminare întâlnite de exemplu la Miercurea Ciuc, în cartierul Craica din Baia Mare şi pe strada Coastei din Cluj. Thamar Bourand este responsabilă pentru regiunea Europa la Amnesty International: "Suntem foarte activi în privinţa chestiunii rromilor din România. În mod particular, ne ocupăm de o tabără din Miercurea Ciuc, unde situaţia este deplorabilă. Chestiunea rromilor este însă una europeană, nu numai în Europa de est există această problemă. Suntem deci convinşi că există grave încălcări ale drepturilor omului, ale rromilor în particular, în toate aceste ţări, printre care, fireşte, se află şi România. În domeniul libertăţilor în general România a făcut progrese, avem contacte în această ţar