După mai bine de doi ani de cădere economia poate bifa astăzi ieşirea tehnică din recesiune. Are două trimestre consecutive cu plus. În doi ani economia a pierdut peste 10 mld. euro din PIB.
Analiştii anticipează că economia a fost pe plus în primul trimestru şi prognozează o creştere cuprinsă în intervalul 0,1% şi 1,1% faţă de ultimele trei luni de anul trecut, fundamentată în principal pe creşterea puternică a producţiei industriale.
Acesta ar fi al doilea trimestru consecutiv cu creştere economică pozitivă, după ce ultimele trei luni ale anului 2010 au adus un uşor plus trimestrial de 0,1%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti care anticipau scădere.
Potrivit mediei estimărilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), rata trimestrială a PIB a fost de +0,6% în T1, în timp ce rata anuală a ajuns la sfârşitul lunii martie la +0,2%. Estimările analiştilor în ceea ce priveşte creşterea trimestrială variază într-un interval destul de mare, cuprins între 0,1-1,1%.
În ciuda optimismului manifestat la nivel politic privind ieşirea din recesiune, mediul de afaceri este încă prudent în a spune cu certitudine că economia îşi revine. Deşi industria şi exporturile înregistrează creşteri constante, revenindu-şi de mai bine de un an, consumul, construcţiile şi investiţiile se mişcă greu.
Analiştii economici, care de obicei sunt mai prudenţi în privinţa viitorului, şi-au îmbunătăţit uşor previziunile pentru acest an. Însă atenţionează că ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB, fiind necesară şi urmărirea altor indicatori, cum ar fi şomajul, comerţul sau evoluţia veniturilor reale. Şi spun că riscul reintrării în zona negativă nu trebuie să fie ignorat.
"Este foarte posibil să vedem o creştere uşoară, probabil până în 0,3% trimestru pe trimestru şi în proximitatea