Republica Moldova pare să iasă treptat din criza economică, pe care a traversat-o în ultimii doi-trei ani. Şeful Misiunii FMI la Chişinău, Nikolay Gueorguiev, declară că ţara se află pe cale de recuperare stabilă şi spune că eforturile întreprinse de către autorităţi pentru depăşirea crizei economice au fost de succes.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Şeful Misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev, remarcă în special eforturile depuse de autorităţi pentru încurajarea exporturilor. Numai în primul trimestru al anului curent, exporturile din Republica Moldova au crescut cu peste 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Peste jumătate din exporturi s-a făcut în ţările din Uniunea Europeană, iar 37% în statele CSI, în primul rând în Rusia.
Şeful Misiunii FMI se arată convins că economia Republicii Moldova va înregistra o creştere şi în anii viitori. El subliniază însă că pentru a-şi asigura o stabilitate economică, ţara are nevoie şi de stabilitate politică, sugerând astfel că partidele ar trebui să ajungă la un compromis şi să voteze preşedintele pe care nu-l pot alege de doi ani.
În acelaşi timp, Ministerul Economiei de la Chişinău a majorat prognoza de creştere economică pentru 2011, de la 4,5% cât era acum două luni, la cinci procente. Acelaşi ritm de creştere anuală cu aproximativ 5%, potrivit prognozei respective se va menţine şi în următorii trei ani.
Deşi FMI şi Ministerul Economiei se arată optimişti, iar exporturile au înregistrat o creştere considerabilă, deficitul comerical al Republicii Moldova rămâne mare, de 56,5% şi este alimentat în special de importurile masive de produse petroliere şi gaze, care s-au scumpit constant în ultimul timp. Chişinău, Corneliu Rusnac
Republica Moldova pare să iasă treptat din criza economică, pe care a traversat-o în ultimii doi-trei ani. Şeful Misiunii FMI la Chişină