Ovidiu Ţăran îşi petrece cel puţin opt ore pe zi în sala de studiu pentru a aprofunda muzica, marea lui pasiune. Este elev în clasa a X-a a Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia la clasa de nai coordonată de Alexandru Pal.
Născut la: 5 iulie 1994, Alba Iulia
Studii: Elev în clasa a X-a a Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia
Familie: singur la părinţi
Ovidiu Ţăran a urcat pe scenă la vârsta de 9 ani, pe vremea când făcea parte din Ansamblul „Plăişorul“ din Săliştea. De atunci, muzica a devenit o permanentă în viaţa sa. Învăţătorul din satul bunicilor l-a învăţat să cânte la acordeon, iar mai apoi a început să studieze orga cu Cristi Şuşman în cadrul Palatului Copiilor din Alba Iulia.
„Naiul este instrumentul meu de suflet. Am ales să merg pe această cale ambiţionat de dificultatea cu care se interpretează piesele. Este important să transmiţi în acelaşi timp publicului sentimentele trăite. Este cel mai pretenţions instrument“, spune tânărul care dedică zilnic cinci ore studiului la nai. Este conştient că o zi în care nu exersează înseamnă un regres de alte trei zile.
Exersează dimineaţa înainte de şcoală
„Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5,30 şi merg mai repede la şcoală pentru a exersa înainte de a începe cursurile. Am nevoie de linişte pentru a mă concentra. Îmi doresc să merg pe această cale şi să ajung o mare valoare pe scena muzicală din şară, şi, de ce nu, cea internaţională. Modelul meu este naistul Gheorghe Zamfir“, spune instrumentistul. De fiecare dată cântă cu plăcere la nai „Doina de la Vişina“, „Doina lui Petru Unc“ şi hora
„De când m-a aflat lumea“. Anul trecut s-a clasat pe podium la concurs de folclor „Cântec străbun“. Cântă la un instrument ce a fost comandat special la Bucureşti, la atelierul meşterului Ioan Preda, renumit pentru că face cele mai bune naiuri din bambus.
Ovidiu