La Alba Iulia se desfăşoară a doua ediţie a Târgului Gustos de Alba, eveniment dedicat promovării producătorilor din industria alimentară locală, precum și valorificării tradițiilor culinare din această zonă. Expoziţia încântă privirile şi gusturile fiecăruia.
Sunt expuse produse alimentare de carmangerie, panificație, patiserie, cofetărie, apicultură, viticultură, legumicultură și produse lactate fabricate în județul Alba.
O secțiune aparte este dedicată mâncărurilor tradiționale, fiind expuse preparate culinare realizate după rețete străvechi, precum mieluț la ceaun, tocăniţă de vițel şi sărmăluțe cu varză acră, ”înturnat de cărări”, balmoș.
O noutate la ediția din acest an este promovarea conceptului de slow food. Autorităţile din Alba s-au alăturat, încă de la începutul anului, acestei mișcări mondiale care promovează alimentația sănătoasă, bazată pe alimente de calitate, tradiţionale.
Mai multe informaţii despre acest concept ne-a dat preşedinta Asociaţiei “Slow Food” Turda, Pazsonz Marta: “Acest concept există de 20 de ani. Înseamnă în primul rând hrană bună, curată şi corectă. Spun corectă, pentru că trebuie să fie şi la un preţ bun, pentru ca munca producătorului să fie răsplătită pe măsură.
Slow Food Turda a luat fiinţă în februarie 2008 şi a lucrat în colaborare cu mai multe organizaţii. Noi organizăm activităţi educaţionale pentru promovarea patrimoniului local, regional şi naţional din punct de vedere gastronomic şi cultural, precum şi susţinerea dezvoltării agrare. Încurajarea producţiei la scară mică, pentru certificarea produselor şi participarea la târguri de acest gen, precum şi la alte evenimente care le-ar putea aduce un profit. Toate acestea cu scopul de a preveni riscul dispariţiei produselor locale, tradiţionale.
În cadrul evenimentului, vom avea un mic atelier de lucru cu copiii, în cadrul căruia îi vom învăţa