Guvernul român continuă să nege implicarea României în programele secrete de detenţie şi predare de deţinuţi ale CIA, în ciuda faptului că în ultimul an au apărut noi dovezi în acest sens, arată raportul Amnesty International (AI), potrivit Mediafax.
"În februarie (2010, n.r.), un studiu ONU privind detenţia secretă a conchis că un avion operând în cadrul programului de predare de deţinuţi al CIA a zburat din Polonia până în România, în 22 septembrie 2003", arată Amnesty International în raportul său privind drepturile omului, publicat vineri.
Ca răspuns, autorităţile române au recunoscut că mai multe avioane CIA au făcut "opriri" în România, dar au negat că acestea au transportat deţinuţi în ţară sau că România ar avea vreo închisoare secretă.
În luna iulie, poliţia de frontieră poloneză a dezvăluit că zborul din 22 septembrie 2003 a încărcat pasageri din Polonia şi a aterizat în România.
În pofida acestor noi informaţii, Guvernul român neagă în continuare implicarea sa în programele secrete ale CIA.
În noiembrie 2010, Amnesty International afirma că UE trebuie să susţină anchetele independente şi să facă presiuni asupra statelor membre pentru a face dreptate victimelor programelor CIA.
Germania este suspectată de complicitate la deţinerea lui Muhammad Zammar, interogat de agenţi germani în timp ce se afla în detenţie secretă în Siria, în noiembrie 2002. Italia ar fi condamnat agenţi americani şi italieni pentru implicarea lor în răpirea lui Abu Omar din Milano, în februarie 2003.
Lituania ar fi admis existenţa a două închisori secrete. O delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a vizitat cele două închisori în iunie 2010.
Macedonia ar fi contribuit la detenţia ilegală şi ulterioara predare a cetăţeanului german Khaled el-Masri.
În privinţa Poloniei, Departamentul poliţiei de frontieră a dezvăluit