Sfârşitul lunii martie a marcat ieşirea din recesiune a economiei, după doi ani şi jumătate de scădere a Produsului Intern Brut (PIB), arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În primul trimestru, PIB a fost cu 0,6% mai mare faţă de trimestrul anterior, în termeni reali, respectiv cu 0,3% mai mare - în serie ajustată sezonier - comparativ cu acelaşi trimestru din 2010. În urma acestei evoluţii pozitive a PIB, au fost îndeplinite condiţiile pentru ca economia să iasă oficial din recesiune.
Economiştii consultaţi de gândul avertizează însă că nu sunt motive de bucurie, deocamdată, pentru că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a putea vorbi de o creştere economică puternică. Pesimismul lor este împărtăşit şi de premierul Emil Boc.
"Trebuie să privim ieşirea din recesiune cu responsabilitate, realism şi prudenţă", a spus premierul, după publicarea datelor privind evoluţia economiei.
Anghel, BCR: "Să nu desfacem sticla de şampanie"
"Important este să rămânem cu picioarele pe pământ şi să nu desfacem sticla de şampanie prea repede pentru că am suferit prea mult în perioada de recesiune, din cauza măsurilor populiste din perioada preelectorală şi electorală, care au agravat şi mai mult efectele crizei", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul şef al BCR.
El recomandă autorităţilor continuarea reformelor începute, pentru a consolida creşterea economiei. Chiar dacă PIB are o evoluţie pozitivă, românii vor simţi această creştere în buzunare abia anul viitor, adaugă el.
Există şi o condiţie: economia trebuie să-şi continue trendul crescător. Pentru acest an, Guvernul şi FMI prognozează o creştere economică de 1,5%.
La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia subliniază că economia a ieşit din recesiune, însă criza nu s-a terminat. "Această creştere a PIB trebuie consolidată în