Mii de hectare de teren zac nelucrate în Dolj, iar deţinătorii primesc subvenţii pentru... bălării
În timp ce unii agricultori îşi rup oasele muncindu-şi pământul, alţii iau o grămadă de bani fără să facă mai nimic. La nivel oficial, 20% din suprafaţa agricolă a Doljului este necultivată an de an. Autorităţile nu pot forţa proprietarii sau arendaşii să lucreze pământul, ceea ce face ca în loc de grâu, porumb sau floarea-soarelui, în Dolj să se „cultive“ mărăcini sau alte bălării, cât vezi cu ochii.
„Nimeni nu poate să-l oblige pe proprietar să-şi lucreze pământul. Nu există nici o lege în acest sens“, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Cristian Costea, care a refuzat însă să spună din ce cauze nu îşi cultivă doljenii suprafeţele. Ţăranul simplu se vaită că este prea scump să munceşti pământul în ziua de azi, pe când fermierul modern a prins gustul banilor europeni şi preferă să lase zeci sau sute de hectare nelucrate, şi tot iese în avantaj.
80 de euro pe hectarul necultivat
Directorul executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, Emil Călugăru, spune că pe 2011 nu s-a stabilit subvenţia pentru terenul necultivat, dar anul trecut a fost de 80 de euro la hectar. Deci, cine a ţinut terenul pârloagă a luat 80 de euro pe hectar, iar cine s-a zbătut să îl cultive a primit 150 de euro de la UE. Autorităţile cunosc faptul că se ţin terenurile nelucrate, pentru că „este mai avantajos aşa“, după cum susţine, sub protecţia anonimatului, un fermier local. Povestea fermierului care cultivă bălării pe banii UE s-ar putea însă să nu mai ţină mult timp.
Normele UE prevăd că 20% din suprafaţa arabilă poate fi nelucrată, dar să difere de la un an la altul. Este perfect legal să se primească subvenţie pe asemenea terenuri, pentru că „odihna pământului“ este un lucru cu