Analiştii, dar şi guvernanţii spun că românii vor simţi mai târziu creşterea statistică a economiei şi îndeamnă la cumpătare. În ciuda creşterii economice înregistrate în ultimele două trimestre, românii continuă să se confrunte cu scăderi salariale şi scumpiri ale bunurilor de consum.
Ieşim din criză cu salarii mai mici şi preţuri mai mari
Prognozele guvernanţilor români, ale oficialilor Fondului Monetar Internaţional, dar şi ale majorităţii analiştilor financiari au fost confirmate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). După doi ani şi nouă luni, economia României a ieşit tehnic din recesiune. Iar asta pentru că Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans în două trimestre consecutive faţă de perioada precedentă.
După ce economia a consemnat o creştere nesemnificativă, de 0,1%, în ultimele trei luni din 2010 faţă de trimestrul precedent, avansul a fost unul mai însemnat în prima parte a acestui an. Astfel, PIB a urcat cu 0,6% în primul trimestru faţă de ultimele trei ale anului trecut, potrivit primelor estimări ale INS.
Practic, România a intrat în recesiune în iulie 2008, când economia a început să o ia la vale. La începutul anului 2009, PIB înregistrase deja două trimestre consecutive de scădere. Deşi Statistica nu a prezentat detaliat evoluţia PIB în primul trimestru, din cifrele prezentate anterior, pe sectoare de activitate, reiese că industria şi exporturile, în bună parte de produse industriale, au fost motorul ieşirii din recesiune. De exemplu, numai în luna martie din acest an cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,7% faţă de luna precedentă. În acelaşi interval, exporturile de bunuri au consemnat un avans de 16,4% la valori exprimate în euro.
Românii încă simt criza
În schimb, consumul românilor a continuat să scadă din cauza salariilor mai mici şi a scumpirilor, respectiv