Un puştan în vârstă de 16 ani din Toronto a descoperit o nouă combinaţie de medicamente care ar putea fi folosită în tratarea cu succes a fibrozei chistice, o boală genetică în care secreţiile mucoase ale organismului au consistenţă crescută, sunt uscate şi aderente şi care afectează, în principal plămânii şi pancreasul.
Pentru fibroza chistică nu există, în prezent, un remediu, ci doar tramente care pot îmbunătăţii viaţa celor care suferă de această boală.
Marshall Zhang este elev în clasa a 11-a a Şcoala Secundară Richmond Hill's Bayview din Toronto. Acesta a câştigat premiu întâi la un concurs în care elevii trebuiau să efectueze experimente proprii sub coordonarea unui mentor, informează LiveScience.com.
Tânărul a folosit un supercomputer pentru a analiza cum acţionează două substanţe în detectarea proteinei responsabile de această boală. Folosind simularea pe calculator, acesta a descoperit că cele două substanţe ar putea fi folosite împreună deoarece acţionează asupra unei părţi diferite din proteină.
Teoria adolescentului a fost testată pe celule vii şi rezultatele au fost spectaculoase.
Zhang este realist în ce priveşte implementarea acestei descoperiri, deoarece în urma testelor efectuate pe oameni care suferă de acestă boală ar putea apărea efecte secundare severe.
Tânărul în vârstă de doar 16 ani a devenit pasionat de biologie în urma unui curs intensiv urmat când era în clasa a 10-a. Atunci s-a decis că vrea să devină un om de ştiinţă în toată regula. A contactat astfel mai mulţi profesori de biochimie pentru a putea lucra alături de ei în laboratoare. Mulţi l-au refuzat. Christine Bear, profesoară la Universitatea din Toronto, a decis să-i dea o şansă şi, din câte se pare, nu are niciun motiv să regrete.