Când soare, când ploaie… Zilele sunt tot mai capricioase. Pe o astfel de vreme, nimic nu-ţi redă pofta de viaţă mai bine decât o ceaşcă de ceai cald. Nu fierbinte. Uşor îndulcit, sau chiar fără zahăr. De mentă.
Recunoscută pentru proprietăţile sale tonice, menta riscă să devină remediul perfect împotriva stresului acumulat la serviciu.
Potrivit medicilor, consumul de infuzie de mentă este un excelent mijloc de relaxare, în special psihică. Avantajul acestei plante ar fi acela că nu induce o stare de somnolenţă, din contră: păstrează mintea limpede şi capacităţile intelectuale nealterate. Ca atare, consumul său este un mijloc excelent de regenerare atât după efort fizic, cât şi psihic.
Bucurându-se de o concentraţie destul de mare de potasiu, calciu şi vitamina B, consumul mentei garantează un tonus de invidiat. Unde mai pui că ar mări şi puterea de concentrare… Ba mai mult, specialiştii în nutriţie susţin cu tărie că ceaiul de mentă are efecte miraculoase în stările de oboseală cauzată, în special, de suprasolicitare intelectuală, stres şi epuizare. Doza recomandată? Două-trei căni pe zi sunt mai mult decât de ajuns.
Infuzia de mentă se prepară din 10-15 g frunze, uscate şi mărunţite, ţinute 5 minute la umectat în 20-25 ml de apă rece. După îmbibare, se adaugă 500 ml apă clocotită şi se infuzează într-vas acoperit preţ de 25-30 de minute.
Secretul unei infuzii reuşite stă însă în măiestria cu care este mărunţită menta. Cum? Nimic mai simplu: se freacă. Între palme, în vârful degetelor, cu mouse-ul, pe balcon sau prin alte cotloane, după plăcerea fiecărui consumator în parte.
Procesul însă nu este deloc uşor. Necesită extrem de multă concentrare, rapiditate în mişcări şi, mai ales, timp. Căci nimic nu mănâncă mai mult timp decât frecatul de mentă…
Marea majoritate a consumatorilor de ceai de mentă, fini cunoscători ai procesului