Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a surprins pe toată lumea la sfârşitul anului 2008, când a cumpărat portofoliul imobiliar din România al fondului de investiţii Fabian, dar şi prin achiziţiile externe din vara lui 2009, a anunţat în această săptămână două mutări importante în holding-ul imobiliar pe care şi l-a creat: cooptarea în echipa de management a Ioanei Momiceanu, fostul CEO al BNP Paribas Real Estate, respectiv vânzarea a şapte clădiri de birouri din Suedia.
Intrarea în imobiliare şi lansarea Mic.ro au fost principalele investiţii începute de fostul proprietar al Rompetrol în ultimii ani, afaceri care nu au ajuns încă la maturitate.
Dacă la Mic.ro Patriciu se arată deocamdată preocupat doar de continuarea investiţiilor, în imobiliare a realizat şi un prim exit, astfel că a anunţat vânzarea proiectului Karolinen, format din şapte clădiri cu o suprafaţă de 75.000 mp, către un investitor suedez, Hemfosa.
Părţile nu au făcut publică valoarea tranzacţiei, dar mutarea arată preocuparea lui Patriciu pentru optimizarea afacerii şi, totodată, pentru generarea de lichidităţi, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor din piaţă, el încearcă de mai mult timp să "rostogolească" creditele de un miliard de euro la care s-a înhămat.
Cum a ajuns Patriciu în această situaţie?
În urmă cu aproape doi ani, miliardarul a început să cumpere de pe bursa londonează acţiuni la fondurile de investiţii Deutsche Land şi Rutley, care aveau active pe pieţele din Vest, dar nu şi în România. La acea vreme, Patriciu era consiliat de britanicul Michael Lloyd, unul dintre cei mai experimentaţi executivi care au fost activi în imobiliarele româneşti. Între timp, Lloyd a părăsit afacerile lui Patriciu, la fel cum a făcut în urmă cu mai mulţi ani cu "imperiul" din Băneasa controlat de un alt miliardar, Gabriel Popoviciu.
Revenind, achiziţiile Deutsc