Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu sunt trei personalităţi diferite înscrise în cursa pentru şefia PDL, a căror carieră include mandate de primar, ministru, premier şi, respectiv, diplomat, se arată într-o prezentare făcută de agenţia Mediafax în ajunul Convenţiei naţionale a partidului de guvernământ.
Marele pitic din umbra Marinarului
Emil Boc a ajuns de la deputat PDL, primar de Cluj, apoi preşedinte al democrat-liberalilor şi prim-ministru, fiind primul premier demis de Parlament în urma aprobării unei moţiuni de cenzură.
Boc este perceput drept un politician fidel şefului statului, în a cărui umbră a fost constant plasat de către adversarii săi. Om cu o vastă pregătire teoretică, Emil Boc era, la 42 de ani, un politician care, cu excepţia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat funcţii importante în aparatul de stat.
Emil Boc s-a născut în 1966, la Răchiţele, în judeţul Cluj, şi a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) şi Facultatea de Drept (1995). Boc are de asemenea o carieră universitară, ocupând funcţia de conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Este doctor în ştiinţe politice şi filozofie politică al Universităţii Babeş-Bolyai, din anul 2000, şi este de asemenea doctorand în drept constituţional şi instituţii politice. Începând din 1996, este avocat în Baroul Cluj.
A fost primar al Clujului din 2004, când a câştigat alegerile în faţa lui Gheorghe Funar. Mandatul său a fost reînnoit la alegerile locale din vara anului 2008.
A ocupat mai multe funcţii în cadrul Partidului Democrat - preşedinte al Biroului Politic Judeţean Cluj începând din anul 2000, când a şi obţinut primul mandat de deputat. A fost de asemenea vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, în 2002 şi li