Protestele din lumea arabă şi ascensiunea pe care o cunosc mediile de socializare oferă o oportunitate fără precedent pentru schimbare în materie de drepturile omului – arată raportul Amnesty International privind libertatea în lume. Studiul, care marchează 50 de ani de activitate a organizaţiei, notează că schimbări istorice au loc în mai multe ţări dominate până acum de regimuri totalitare, dar există încă probleme nerezolvate chiar în statele dezvoltate.
Amnesty notează că oamenii refuză să se teamă. Oameni curajoşi, conduşi de tineri, se ridică şi vorbesc în faţa gloanţelor, bătăilor, gazelor lacrimogene şi tancurilor. Aceste acte de curaj, combinate cu noile tehnologii care facilitează activitatea organizaţiilor, transmit un semnal regimurilor represive că zilele lor sunt numărate – subliniază raportorii Amnesty.
O luptă esenţială are loc pentru controlul accesului la informaţie, la mijloacele de comunicare şi la tehnologiile de reţea, dat fiind că mediile de socializare alimentează un nou tip de activism pe care guvernele se străduiesc să îl controleze.
Amnesty reaminteşte că, în total, există restricţii privind libertatea de expresie în cel puţin 89 de ţări, iar în 48 de state sunt deţinuţi politici sau se înregistrează abuzuri, în special în Afganistan, Angola, Brazilia, China, Mexic, Rusia, Thailanda, Turcia, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe.
Pe de altă parte, studiul critică Statele Unite pentru folosirea pedepsei capitale şi pentru controversele în jurul închisorii Guantanamo, unde sunt deţiunţi suspecţii de terorism. În fine, autorităţile din Rusia sunt criticate pentru violenţele împotriva jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului.
Amnesty subliniază că promisiunile preşedintelui Dmitri Medvedev de a face curăţenie în sistemul judiciar şi în cadrul poliţiei corupte nu au avut efectul scontat, în pofida adop