În fiecare zi apar tot mai multe dovezi că zona euro favorizează cu precădere statele dezvoltate, cum ar fi Germania şi Franţa, notează businessinsider.com.
În Germania, aşteptările autorităţilor au fost depăşite, cea mai mare economie din Europa având o creştere economică în primul trimestru din acest an de 1,5%, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit Financial Times. Economia germană este văzută ca un motor care ar putea uşura redresarea economică în zona euro.
De asemenea, în Franţa, PIB-ul a întrecut previziunile, înregistrând o creştere de 1% în primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.
Pe de altă parte, în Italia creşterea PIB-ului a fost de numai 0,1%, sub valoarea prognozată de 0,3%, conform datelor preliminare furnizate vineri de biroul de statistică Isat. Aceeaşi creştere se înregistrase şi cu un trimestru în urmă, faţă de trimestrul precedent.
"Şi totuşi, în ciuda tuturor dovezilor că structura zonei euro îi favorizează foarte mult pe germani, încă se credea că "periferia" (statele emergente, n.r.) este reprezentată de cei care încearcă să obţină ceva gratis. În schimb, ei continuă să piardă, cu o monedă care este prea puternică", comentează autorul articolului.
Pe de altă parte, România a ieşit din recesiune după doi ani şi jumătate, după ce PIB a crescut cu 0,6% în primul trimestru din 2011, faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere. Faţă de ianuarie - martie 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
În fiecare zi apar tot mai multe dovezi că zona euro favorizează cu precădere statele dezvoltate, cum ar fi Germania şi Franţa, notează businessinsider.com.
În Germania, aşteptările autorităţilor au fost depăşite, cea ma