Criza datoriilor din zona euro, căreia i-au căzut deja victime Grecia, Irlanda şi Portugalia, ar putea afecta şi alte state din uniunea monetară sau chiar din Europa de Est, unul dintre canalele de propagare putând fi sistemul bancar.
Statele est-europene ar putea resimţi efectele crizei din zona euro dacă aceasta se intensifică şi ca urmare a legăturilor economice puternice cu uniunea monetară, deşi regiunea a fost până acum bine izolată de undele de şoc din zona euro, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI), care recomandă guvernelor est-europene să rezolve problema deficitelor bugetare mari, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
În situaţia în care băncile vestice vor fi afectate grav de acutizarea crizei, acestea şi-ar putea reduce expunerea în Europa Centrală şi de Est. "Trebuie reconstruite amortizoarele fiscale. Aceasta va reduce riscul ca tensiunile financiare din zona euro să se propage în Est. Va ajuta, de asemenea, la păstrarea controlului presiunilor inflaţioniste şi va sprijini măsurile de înăsprire a politicii monetare luate deja de unele guverne", conform raportului referitor la economia europeană. Instituţia arată că, în principal, sistemul financiar slab rămâne un pericol pentru sănătatea zonei euro.
Investitorii au avut încredere prea mare în Europa
Amplitudinea şi întinderea în timp a crizei fiscale a fost influenţată de integrarea parţială a sistemelor financiare după lansarea monedei euro. Investitorii în obligaţiuni au avut, de asemenea, rolul lor la apariţia crizei prin ignorarea problemelor, scrie Wall Street Journal.
"Pieţele s-au arătat prea puţin îngrijorate până pe la mijlocul anului 2007, ignorând riscurile legate de solvabilitate şi acoperind nevoile financiare mari cerând dobânzi reduse. Prin faptul că nu au cerut dobânzi mai mari, pieţele nu au reuşit să limiteze la timp ac