Creşterea economică din primul trimestru a depăşit semnificativ aşteptările pieţei şi este posibil ca, în următoarele luni, să asistăm la o revizuire în creştere a proiecţiilor privind activitatea economică din acest an, a transmis ING.
Prognoza anterioară a insituţiei de credit plasa avansul PIB în T1 - exprimat în termeni trimestriali ajustaţi sezonier - între 0,3% şi 0,7%, iar cifra actuală transmisă de INS a fost de 0,6%.
„Aceasta este semnificativ mai mare decât rezultatul unui sondaj recent, ce indică o creştere de 0,2%. Mai spectaculoasă este diferenţa dintre rata anuală aşteptată de piaţă şi cea efectivă: 0,2%, respectiv 1,6%", se arată într-un raport ING.
Motive de apreciere a leului
Potrivit economiştilor băncii, o cifră care să indice o creştere atât de puternică ar sugera că banca cantrală are mai mult spaţiu de manevră decât era estimat în trecut. Unii participanţi la piaţă ar putea să se aştepte ca aceasta să întărească politica monetară, prin permiterea unei aprecieri suplimentare a leului.
În acelaşi timp, se poate ca participanţii la piaţă să îşi amâne proiecţiile pentru o reducere a ratei de dobândă de politică monetară - cele mai recente sondaje arată că analiştii se aşteptă la o reducere a ratei de politică monetară de 25 de puncte de bază (0,25%) în primul trimestru al anului următor.
ING prognozează o majorare a acesteia cu 50 de puncte de bază (0,5%) în această perioadă.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de INS.
Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.