Consumul de vopsea a crescut uşor anul trecut, dar piaţa a fost susţinută de utilajele speciale din zona industrială, în timp ce zona rezidenţială a contat doar la capitolul renovări.
Principalii jucători nu au mari speranţe referitoare la revenirea cererii în acest an, în condiţiile în care vopseaua se aplică doar după finalizarea unui proiect. Iar în prezent multe sunt doar la stadiul fundaţie, scrie revista BUSINESS Construct. Piaţa vopselelor din România a crescut anul trecut cu 4%, până la aproape 300 de milioane de euro, iar în acest an s-ar putea majora cu 7%, potrivit companiei de cercetare InterBiz research & consulting.
Evoluţiile au fost diferite însă pentru principalele categorii ale pieţei, lacurile şi vopselele decorative, respectiv vopselele şi acoperirile industriale. Segmentul de lacuri şi vopsele decorative a scăzut cu aproximativ 5% anul trecut, la 160 milioane euro, şi a avut o contracţie de 2-3% în volum. Pe segmentul de vopsele şi acoperiri industriale, vânzările au crescut cu 10%, la 140 milioane euro. Valorile pieţei totale reprezintă consumul intern, respectiv producţie şi importuri minus exporturi.
"Aşa cum am anticipat în august 2009, în anul 2010 piaţa lacurilor şi vopselelor decorative a fost susţinută de lucrările de renovare. Alţi factori care au contribuit la susţinerea acestui segment au fost extinderea reţelelor de magazine mari, lărgirea ariei de distribuţie, extinderea gamei de produse în cazul firmelor existente pe piaţă, intrarea unor noi jucători şi locuinţele finalizate în anii anterior, dar parţial finisate", spun reprezentanţii companiei de cercetare. Pe de altă parte, segmentul vopselelor şi acoperirilor industriale a fost influenţat pozitiv de creşterea anumitor sectoare ale industriei prelucrătoare, precum auto, electrocasnice şi echipamente electrice sau metalurgie, care la rândul lor au fost susţ