În numărul 73 (4/2011) al revistei MEDIC.RO, drd. Maria Besciu semnează un articol de referinţă intitulat Farmacologia. Aici, pentru cititorii mai puţini avizaţi, se prezintă un istoric bine documentat al acestei profesiuni care începe cu Galenus, autorul preparatelor care îi poartă numele. Erudiţi ca Avicena şi universităţi precum cea din Padova (1545) marchează alte importante etape în dezvoltarea farmacologiei. (...)
În numărul 73 (4/2011) al revistei MEDIC.RO, drd. Maria Besciu semnează un articol de referinţă intitulat Fa Publicitate rmacologia. Aici, pentru cititorii mai puţini avizaţi, se prezintă un istoric bine documentat al acestei profesiuni care începe cu Galenus, autorul preparatelor care îi poartă numele. Erudiţi ca Avicena şi universităţi precum cea din Padova (1545) marchează alte importante etape în dezvoltarea farmacologiei. Se pare că secolul al XVI-lea a fost martorul unor progrese uimitoare în obţinerea de medicamente preparate din plante în centre medicale precum cele din Pisa, Paris, Bologna, Montpellier ş.a. Aflăm, dar de fapt ştiam, că Sydenham, în Anglia, extinde utilizarea opiului sub formă de laudanum, iar în secolul al XVIII-lea se descoperă digitalina. De la preparare s-a trecut la studii asupra proprietăţilor medicamentelor, cercetări jalonate de numeroşi savanţi celebri (Fr. Magendie, Claude Bernard, Rudolf Buchheim şi John Newport Langley). În farmacologia românească sunt menţionate personalităţi şi contribuţii de seamă, ultimii doi dintre ei fiind profesorii Valentin Stroescu şi Dumitru Dobrescu. (...) Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
În numărul 73 (4/2011) al revistei MEDIC.RO, drd. Maria Besciu semnează un articol de referinţă intitulat Farmacologia. Aici, pentru cititorii mai puţini avizaţi, se prezintă un istoric bine documentat al acestei profesiuni care începe cu Galenus