Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat vineri, pentru „Adevărul", că datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS) sporesc încredrea investitorilor străini în economia României, dar şi a băncilor, care vor accelera creditarea întreprinderilor.
„Am ieşit din recesiune, ceea ce înseamnă că s-a reluat creşterea economică. Chiar dacă aceasta nu este foarte mare, ea este una sustenabilă, care va evolua pe baze solide în viitor", a subliniat ministrul.
Oficialul a punctat că datele INS nu trebuie să împingă la euforie şi că reformele asumate de Guvern trebuie continuate. „Chiar dacă acest avans economic nu se va putea distribui echivalent în rândul populaţiei, locurile de muncă vor creşte, ceea ce înseamnă că veniturile românilor vor spori în timp", a mai arătat şeful Finanţelor.
Ialomiţianu este convins că programul guvernamental de investiţii va alimenta suplimentar PIB şi spune că semnul cel mai pozitiv este faptul că avansul economic s-a bazat pe industrie.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de INS.
Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
Toate estimările analiştilor privind evoluţia economiei din primul trimestru arătau că România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, însă prognozele acestora au variat semnificativ, între 0,1% şi 1,1%.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de sâmbătă că datele provizorii "îndreptăţesc" o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%, faţă de trimestrul anterior. El a precizat atunci că acest lucru înseamnă "ieşirea din recesiune, nu din criză".
Economia a intrat în recesiune în