Aceste hoteluri sunt destul de rare în România
Toată lumea a auzit de hotelurile boutique şi sunt admirate pentru intimitate şi serviciile personalizate pe care le oferă.
În primul rând hotelurile de acest gen trebuie să asigure clienţilor discreţie şi intimitate, să se simtă ca acasă şi să aibă parte de servicii personalizate, servicii pe care lanţurile hoteliere de lux nu le pot oferi. Designul este foarte important în construcţia unui astfel de hotel. Dacă un hotel are un design contemporan acesta se va numi "design hotel", în schimb dacă avem de-a face cu un design clasic într-o clădire istorică acesta va purta denumirea de "boutique hotels". Hotelul boutique în general este construit într-o clădire istorică, în centrul oraşelor, amenajate într-un stil aparte. Hotelurile de acest tip sunt de dimensiuni mici, dar au în vedere dorinţele clientului şi intimitatea lui. Accentul este pus pe serviciile personalizate, de aceea fiecare cameră este diferită pentru a se plia pe dorinţele oricărui client. Din păcate acest gen de hoteluri nu prea sunt numeroase în România, dar cele care există impresionează prin rafinament şi calitate în servicii. Clienţii unor astfel de hoteluri sunt fie manageri şi CEO veniţi în interes de afaceri, VIP-uri, sau mai rar, ce-i drept, turişti în vacanţă care pur şi simplu îşi doresc să experimenteze o zi sau un week-end într-un hotel boutique.
În Bucureşti sunt câteva hoteluri de acest gen, apărute în ultimii ani, împrumutând din elemente ale stilului clasic, baroc sau veneţian, printre care Carol Parc Hotel, Rembrandt, El Greco, Opera, Venezia Parliament sau Epoque Hotel. Specialiştii sunt de părere că aceste hoteluri se ridică la standardele impuse de hotelurile boutique de lux din străinătate.
Carol Parc Hotel, un fost palat restaurat
Carol Parc Hotel, aflat în zona Parcului Carol din Bucur