În urmă cu câţiva ani, diplomatul Teodor Baconschi era unul dintre intelectualii români respectaţi. Dar, la un moment dat, a intrat în politică. A trecut aproape un an şi jumătate de când a fost numit ministru de externe al României şi, până în prezent, nu a avut parte de un mandat facil. „Importanţa norocului în politică este crucială“, scria istoricul englez Paul Johnson. Cât de norocos a fost până acum ministrul Baconschi, puteţi afla din răspunsurile la întrebările lui Vlad Mixich.
Vlad Mixich: De curând, aţi discutat cu subsecretarul de stat american despre posibilitatea semnării acordului pe scutul antirachetă chiar de către preşedinţii Obama şi Băsescu. România este cel mai fidel aliat american din regiune, dar cei doi preşedinţi încă nu s-au întâlnit într-o vizită bilaterală. Va avea loc o astfel de întâlnire?
Teodor Baconschi: Şi la Bucureşti, şi la Washington se fac eforturi diplomatice pentru organizarea unei astfel de vizite şi credem că finalizarea negocierilor referitoare la acordul de amplasare a scutului antirachetă în România va oferi substanţă şi un cadru pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc. Nu e un secret că Statele Unite au trecut şi ele prin criza economică şi preşedintele Obama, asemenea majorităţii liderilor occidentali, s-a concentrat pe agenda internă, pe priorităţi care nu sufereau amânare. S-au consumat nişte evenimente multilaterale la vârf, precum Summit-ul NATO, dar ideea că România face tot ce poate pentru parteneriatul american şi nu este recompensată corespunzător este negată de însăşi opţiunea Statelor Unite ca scutul să fie amplasat în ţara noastră. Trăim într-o perioadă în care între aliaţii solizi e mai puţină gesticulaţie diplomatică şi mai multă substanţă.
V.M.: Credeţi că o potenţială întâlnire bilaterală ar fi mai curând un gest diplomatic?
T.B.: Nu. Este necesar dialogul politic inc