Protestele angajaţilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) faţă de poprirea conturilor instituţiei prin titluri executorii ale deponenţilor FNI, din cauza căreia nu şi-au primit salariile aferente lunii trecute, i-au determinat pe guvernanţi să facă o excepţie de la executare: Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, ca fondul de salarii al AVAS să nu mai poată fi executat silit.
Câteva zeci de angajaţi ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului au protestat, miercuri, în sediul instituţiei, faţă de neplata salariilor pentru luna aprilie. AVAS are aproximativ 260 de angajaţi.
Reprezentanţii AVAS au iniţiat mai multe acţiuni pentru suspendarea şi eşalonarea plăţilor, pentru care aşteaptă răspunsul instanţei.
AVAS trebuie să plătească 100 milioane euro ca despăgubiri pentru depunătorii FNI, la care se adaugă noi sentinţe judecătoreşti privind alte plăţi de sute milioane euro din cauza greşelilor la FNI. Până anul trecut, Autoritatea a plătit foştilor investitori FNI suma de 390 mil. lei, din care aproape 70 mil. lei în 2010, pentru care ar mai trebui să plătească majorări de întârziere de 70-80 mil. lei.
Spre sfârşitul lunii martie, Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede ca, până la 31 decembrie 2013, executarea obligaţiilor de plată, inclusiv pentru creditorii FNI, să se facă exclusiv din veniturile realizate prin activităţile de privatizare ale AVAS, nu din bugetul instituţiei alocat de stat.
Senatul a fost prima Cameră sesizată, decizia urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.
AVAS a solicitat Guvernului să se facă rabat de la executarea silită a sumelor pe care le primeşte de la buget pentru buna funcţionare a instituţiei şi pentru reprezentarea în faţa Curţilor Europene de Justiţie, termenul până la care cere acest răgaz fiind sfârşitul anului 2013.