Valentine's Day ar trebui sa fie o sarbatoare a iubirii intre parteneri, dar acest sentiment nu prea a fost prezent la intalnirea dintre ministrii de finante ai tarilor Zonei Euro de la Bruxelles din 14 februarie. Dupa o scurta acalmie in timpul crizei datoriilor suverane de la inceputul anului 2011, tensiunile dintre cele 17 tari ale Zonei Euro au revenit, iar presiunea asupra membrilor mai slabi ai blocului dinspre pietele financiare s-a intors si ea.
Cu zece zile mai devreme, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au provocat o reactie furioasa la nivelul UE prin prezentarea unui plan de a impune limite asupra nivelului datoriilor nationale si de armonizare a politicilor salariale din Zona Euro.
Disensiuni majore legate de forma unui nou pachet anti-criza pe care liderii europeni au promis sa il lanseze pana la sfarsitul lunii martie au inceput sa apara.
In plus, asupra intalniri plana o alta problema atat de ingrijoratoare, incat ministrii de finante au avut mare grija sa nu o discute in public - cresterea riscului necesitatii restructurarii datoriei monumentale a Greciei, in valoare de 327 de miliarde de euro.
Saptamana de dinainte, inspectorii Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International (FMI) au aprobat un ajutor in valoare de 15 miliarde de euro pentru Atena, ultima transa a unui pachet de salvare de 110 miliarde euro, semnat in mai 2010.
Dar Poul Thomsen, reprezentantul FMI responsabil cu monitorizarea progresului economic al Greciei, a cuplat aceasta decizie cu un avertisment neobisnuit de puternic pentru guvernul condus de George Papandreou, care a sunat ca un semnal de alarma pentru investitori.
Fara o "accelerare semnificativa, la scara larga a reformelor", a spus el, programul de salvare a Greciei va fi condamnat.
Chiar si in spa