Creşterea explozivă a exporturilor a stat în spatele redresării rapide a Germaniei din criza economică. Economia, cea mai mare din Europa, a crescut cu 3,6% anul trecut, iar exporturile cu 19%, la 957,1 mld. euro. Ce se ascunde în spatele acestor evoluţii care eclipsează economii precum cea americană sau britanică? Răspunsul este simplu: Germania produce bunuri care au căutare în ţările emergente, ale căror economii cresc într-un ritm rapid, scrie BBC News.
Pe măsură ce economia Chinei se dezvoltă, pe atât creşte şi cererea pentru echipamentele industriale pentru fabrici sau pentru produsele de lux, precum automobilele BMW.
Una dintre explicaţiile avansului economic ar putea fi că declinul înregistrat în timpul crizie economice a fost atât de rapid, încât revenirea pare foarte puternică.
Aceasta nu explică însă soliditatea economiei germane în condiţiile în care şi SUA şi Marea Britanie s-au confruntat cu scăderi similare, dar acum cresc într-un ritm mult mai lent.
O diferenţă între Germania şi aceste state ar fi că pe piaţa germană nu a existat o bulă imobiliară care să se fi spart şi să fi determinat populaţia şi companiile să cheltuiască mai puţin pentru a reuşi să-şi achite datoriile.
În Germania nu este nicio ruşine să locuieşti cu chirie, pe când în Marea Britanie şi SUA marele vis al tuturor este să deţină o casă. Rezultatul acestei atitudini este că în Marea Britanie raportul datorii-venituri în cazul familiilor este cu 50% mai mare decât în Germania.
Înainte de criza economică, în Germania se punea întrebarea dacă nu cumva piaţa muncii ar trebui să fie mai flexibilă sau dacă economia nu se bazează prea mult pe industrie.
Pentru mult timp Germania a fost întrecută de alte state puternice din punctul de vedere al creşterii economice. Însă evoluţia pare mai bună dacă este luat în considerare faptul că polulaţia din Ger