Chiar dacă economia a ieşit din recesiune, această creştere nu a inclus şi sectorul construcţiilor, cel care în trecut avea cea mai mare contribuţie în formarea PIB-ului, a declarat pentru Capital Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
„Statisticile pe construcţii sunt tot pe scădere şi situaţia este tot sumbră. Noi am sperat că sectorul construcţiilor va salva economia de la recesiune, dar nu a fost aşa. Economia s-a bazat pe alte sectoare. Exporturile sunt cele care au ridicat-o“, a comentat Iftime.
Constructorii nu au de ce să fie optimişti de vreme ce numărul de comenzi primite a scăzut foarte mult. În ultimele luni, numărul de licitaţii organizate pentru atribuirea de proiecte publice a scăzut şi el.
„Barometrul nostru sunt licitaţiile de pe SEAP. În ultimele luni numărul licitaţiilor a scăzut, iar din mediul privat nu primim nici un semnal“, a mai spus aceasta.
Cristian Erbaşu este de părere că această ieşire din recesiune este doar una de natură tehnică, lucru pe care l-au recunoscut şi guvernanţii, iar roadele ei se vor putea vedea abia la anul.
„Oamenii sunt sceptici acum, după ce au mai asistat în trecut la episoade de optimism precum acesta. Trebuie convinţi cu alte argumente, cu contracte, cu finanţări. Oricum un an bun nu e numai dacă ieşi la sfârşit pe profit, este şi atunci când ai o perspectivă mai bună pentru următorii ani“, a comentat Cristian Erbaşu, directorul general al SCC Erbaşu.
Speranţe la anul
Potrivit Adrianei Iftime, nu sunt semne de reviriment în construcţii pentru acest an, iar dacă se vor consemna creşteri vor fi nesemnficiative. Speranţele constructorilor atârnă, însă, de anul electoral care urmează.
„Anul electoral e unul important pentru noi. Se întâlneşte spiritul antreprenorial cu interesu