România a ieşit tehnic din recesiune dupã doi ani şi jumãtate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut.
Comparativ cu trimestrul IV din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a explicat în direct la Antena 3 că românii nu vor simţi în viitorul apropiat nici o schimbare în bine. „Românii nu simt nimic, nu au ce să simtă. (...) În trimestrul al treilea, România a produs mai mult,dar asta nu inseamnă că vor vedea ceva pe mesele lor”, a declarat Adrian Vasilescu.
Adrian Vasilescu: Românii nu au ce să simtă
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de sâmbătă că datele provizorii "îndreptăţesc" o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%, faţă de trimestrul anterior. Preşedintele a precizat atunci că acest lucru înseamnă "ieşirea din recesiune, nu din criză".
Potrivit unor surse guvernamentale preluate de agenţia Mediafax, PIB-ul României a urcat în primul trimestru cu circa 0,5% faţă de ultimul trimestru din 2010 şi cu 0,2% faţă de primele trei luni ale anului trecut.
Criza economică în România
2006, 2007 şi 2008 au fost trei ani în care toate cifrele legate de economie arătau foarte bine. Creşteam de la o lună la alta şi nimeni nu se gândea că ţara ar fi putut să cadă în prăpastie.
Produsul Intern Brut pentru anul 2007 a crescut cu şase procente faţă de anul 2006. Anul următor, când criza încolţ