Acoperişul original a fost înlocuit cu o tablă ieftină şi stridentă, iar culoarea pereţilor a căpătat o nuanţă incertă, care face vestitul monument să pară un decor de mucava. Sursa: ZIARUL DE IAŞI
Mai mult de 10 milioane de euro investiţi, o mare mulţime de trecători descumpăniţi şi autorităţi care dau din umeri şi aşteaptă să plouă. Acesta este rezultatul proiectului de renovare a Palatului Culturii din Iaşi, comparat acum de ieşeni cu palatele cu turnuleţe ale romilor.
Ardezia care acoperea clădirea monument istoric a fost înlocuită cu tablă din zinc ce străluceşte-n soare de te orbeşte.
În ţară nu există specialişti
În privinţa pereţilor, proiectanţii spun că s-a ales o culoare cât mai apropiată de cea iniţială. "Nu aş putea să spun exact ce culoare este, a fost aleasă dintr-o paletă largă de culori, s-au făcut mai multe combinaţii, teste, omologări, probe", a spus Viorica Frunză, reprezentantul SC Impex Romcatel Sa, firma care a făcut proiectul.
Cert este că noua culoare este un fel de roz-somon, contrastând cu cenuşiul neutru al prafului de piatră folosit în construcţia originală. Aşa că, acum, bătrânul palat, inaugurat în 1907 în prezenţa lui Carol I şi reprezentând unul dintre cele mai importatnte zece monumente ale României, nu mai aduce deloc cu originalul, părând o copie de carton.
Proiectanţii şi autorităţile dau în cor vina pe bani şi spun că bugetul nu le-a permis o altă soluţie. "Ar fi fost înfiorător de scump să punem ardezie, ca să nu mai spun că în ţară nu există specialişti pentru o lucrare de acest gen", a precizat Viorica Frunză.
Să vină ploaia
Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional Moldova, recunoaşte că lucrarea creează un disconfort vizual destul de mare.
"Sigur că, dacă ar fi fost mai mulţi bani s-ar fi ajuns la alt