Un nou studiu arată că veniturile femeilor care au copiii sunt sensibil mai mici decât ale celor care decid să nu devină mame, informează Yahoo News.
Dacă ai şti că a avea un copil va determina o scădere a veniturilor tale cu circa 6%, ai mai lua decizia de a deveni mamă? Dar dacă această decizie ar însemna o diminuare cu 24% a veniturilor obţinute într-o viaţă de muncă?
Un studiu realizat de mai mulţi profesori de la prestigioase universităţi americane dezvăluie costul financiar al maternităţii, în principal pentru femeile instruite, şi care lucrează în poziţii de medium şi top management.
David Elwood de la Harvard, Elizabeth Ty Wilde de la Universitatea Columbia şi Lily Batchelder de la Universitatea din New York au realizat un studiu care a demonstrat că femeile înalt calificate care aleg să devină mame au o scădere considerabilă a veniturilor, chiar dacă aleg să se întoarcă imediat după naştere la locul de muncă, deaorece salariile lor nu vor creşte cu acelaşi procent ca înainte de a deveni mame. Astfel, la ieşirea la pensie, veniturile lor vor fi cu până la 24% mai mici faţă de cele pe care le-ar fi putut obţine dacă nu făceau copii.
Costul maternităţii este mult mai mic pentru femeile care ocupă un post pentru care nu este nevoie de calificare. Oricum creşterea salariilor acestor femei se face lent, fără schimbări bruşte. În schimb, salariile femeilor cu o înaltă pregătire cresc simţitor în perioada în care nu au copiii şi timp apoi să se ajusteze nesemnificativ după ce angajatele devin mame.
Femeile cu un nivel slab de pregătire vor avea la 10 ani de la naşterea unui copil salarii cu 6% mai mici decât cele ale celorlate femei care ocupă poziţii similare, dar care nu au copii. Diferenţa este de 24% în cazul femeilor cu o înaltă pregătire profesională.
A deveni părinte nu are nicio influenţă asupra salariilor bărbaţilor,