O prezenţă inconstantă, 12 participări, niciodată mai sus de locul trei: cam aşa poate fi descrisă prestaţia României la Eurovision, în ultimii 17 ani. Trupa Hotel FM s-a calificat în finala Eurovision 2011, cu piesa "Change". Melodia are însă puţine şanse de a se impune în finala de sâmbătă a cunoscutului concurs european, ce are loc anul acesta în Germania.
Înainte de 1989, ţările din blocul comunist nu aveau voie să participe în concursul Eurovision. Prima participare a României a fost de-abia în 1994, când un Dan Bittman mult mai pletos ca acum obţinea un modest loc 21 cu piesa "Dincolo de nori".
România a trebuit să aştepte apoi patru ani pentru o clasare şi mai slabă la Eurovision: locul 22 în 1998, cu Mălina Olinescu şi piesa "Eu cred".
După alţi doi ani de aşteptare, România obţine o poziţie mai bună, locul 17, prin Taxi şi melodia "Luna". Dacă piesa în limba română sună natural, varianta în limba engleză a sunat mai puţin fericit.
România a intrat în primele zece de-abia în anul 2002, când Monica Anghel şi Marcel Pavel au ajuns cu piesa "Tell me why" pe locul nouă.
Un an mai târziu, Nicola aducea României cele mai multe puncte de până atunci, cu melodia "Don't break my heart": locul zece în finală. Urma o prăbuşire până pe poziţia a 18-a în 2004 cu Sanda Ladoşi.
Surpriza avea să vină în 2005, când trupa System şi Luminiţa Anghel aduceau României medalia de bronz, locul trei deci, în ritmuri de butoaie folosite pe post de tobe: "Let me try" ridica în picioare sala din Kiev.
Mihai Trăistariu avea să păstreze tradiţia un an mai târziu la Atena, unde a obţinut locul patru cu "Tornero". Chiar dacă nu a câştigat, melodia a devenit un hit în multe ţări europene.
Următorii trei ani, 2007, 2008 şi 2009 aveau să însemne o prăbuşire a României pe locurile 13, 20, respectiv 19, cu Todomondo, Nico şi